Liiketoimintajohtaja Petri Rajasuo
Scanpole Oy:n liiketoimintajohtaja Petri Rajasuo kävi lukion pitkän kaavan mukaan: “Kielet eivät meinanneet sujua. Sain sekä englannista että ruotsista nelosen ja jäin luokalleni. Koska kertaus on opintojen äiti, nostin numerot kahdeksaan ja kirjoitin molemmista kielistä lopulta magnan (M)”, Rajasuo kuvailee tikkuista lukiotaivaltaan.
Yleissivistävän koulutuksen jälkeen Petri Rajasuo haki metsäopistoon, muttei tullut valituksi. Vuosi vierähti töissä, ja kaksi Kuopion kauppaoppilaitoksessa. Kauppaopiston jälkeen hän suuntasi hotelli- ja ravintola-alalle, mutta kun ala ei tuntunutkaan omalta, haki hän uudelleen metsäopistoon. Varasijapaikan ja sinnikkään kyselemisen jälkeen hänet lopulta otettiin sisälle.
Metsäopistosta Rajasuo valmistui lama-aikaan 1992. ”Se on ainoa kerta elämässäni, kun olen ollut työttömänä”, hän muistelee. “Kaverin kautta kuulin yhtiöstä, joka teki töitä Venäjällä ja tarvitsi metsämiestä. Marssin yhtiön toimistolle ja sanoin, että minä voin lähteä.”
Siitä alkoivat vaiherikkaat viisi vuotta itänaapurissa puukaupoilla. Ensin palvellen pieniä puutavaraliikkeitä, ja vuoden 1993 syksystä Kiihtelysvaarassa sijainnutta Saha-Tapio Oy:tä. Venäjän vuosien aikana Rajasuo oli perustanut yhdessä Saha-Tapio Oy:n omistajien kanssa puutavarayhtiön, joka toi Venäjältä tukkeja Saha-Tapio Oy:lle, ja sivutuotteet myytiin eri metsäteollisuusyrityksille.
Muutos työurassa tapahtui, kun saha myytiin MetsäTimberille vuonna 1998. Yhdessä entisten kumppanien kanssa hän perusti Ikipuu-nimisen yhtiön Hammaslahteen, joka valmisti lämpökäsiteltyä puuta lähinnä vientiin. Siitä alkoi työskentely jalostettujen puutuotteiden parissa.
Suuri kansainvälinen toimija vei maailmalle
Yritysoston kautta Ikipuu siirtyi Finnforest yhtiön (nyk. Metsä Group) omistukseen ja hiljalleen sen tuotantokin lipui Hammaslahdesta länsirannikolle Kaskisiin, jonne Rajasuon pesti siirtyi vuosituhannen vaihteessa.
Finnforest suurempana kansainvälisenä toimijana vei häntä eri puolille maailmaa: ”Se oli aika iso muutos elämässä. Sunnuntaiaamuyönä ajelin Joensuusta toiselle puolelle Suomea, kiersin viikon maailmaa myynninedistämisen parissa ja lauantain vastaisena yönä palasin kotiin.”
Vuodet olivat opettavaisia, mutta työmatka Pohjanmaalle pitkä ja kuluttava, perheen ollessa Pohjois-Karjalassa.
Iivari Monoselle töihin
Petri Rajasuo oli tutustunut Iivari Monoseen jo 1990-luvulla ollessaan sahalla töissä. Hän oli tehnyt tukkikauppaa Monosten kanssa. Iivari Mononen -yhtiön palvelukseen Rajasuo rekrytoitiin töihin tanssiravintola Karelian baaritiskiltä Arvi Monosen toimesta.
”Se oli kevättalvea 2003, kun menin tanssiravintola Kareliaan ja huomasin Arvi Monosen olevan baaritiskillä. Menin jututtamaan ja Arvi kysyi, ’milloin tulet oikeisiin töihin? Tulisit meille töihin.’ Minä totesin, että ’hetihän minä tästä joudan’ – ’aloitetaan maanantaina’, hän vastasi. Menin maanantaina sopimaan tarkemmin asioista, ja irtisanomisajan jälkeen aloitin työt Joensuun konttorilla.”
Ruotsin kielen taidosta on sittenkin hyötyä
Iivari Mononen Groupissa Petri Rajasuon ura alkoi sahatavarapuolella, ja on jatkunut pylväsosastolla myynnin, tuotannon ja hankinnan parissa. Välillä hän on ollut Saksassa useamman vuoden ajan tutkailemassa Keski-Euroopan markkinoita.
Yhtiön ostettua vuonna 2011 norjalaisen Scanpolen, huomasi hän kiertävänsä Euroopan lisäksi Skandinaviaa.
”Niin sitä vaan lukion ruotsilla lähdin Ruotsiin pylväitä myymään”, Rajasuo naurahtaa ja jatkaa toisen kotimaisen kielen omaksumisen olleen jopa helppoa, vaikka ei ruotsia ollut lukion jälkeen vuosikausiin käyttänyt. ”En voi sanoa olevani kielitieteilijä, mutta kyllä minä niitä pylväitä myin ja jopa neuvottelin ruotsin kielellä. Englanti on tarttunut matkaan maailmalta vuosien varrella.”
Nykyisin liiketoimintajohtaja Rajasuon työtä ovat pylväiden materiaalivirtojen kontrollointi ja järjestely. ”Meillä on pylväspuolen tuotantolaitos UK:ssa, Walesin Newportissa ja minä vastaan laitoksen raaka-ainehuollosta”, Rajasuo kuvailee.
”Toinen vastuualueeni on pylväsmyynti Suomessa ja Keski-Euroopassa, ja lisäksi koordinoin pylväsmyyntiä Lähi-idässä ja Pohjois-Afrikassa myyntikonttorin välityksellä.”
Metsässä hartiat laskeutuvat
Työlle vastapainoa Rajasuo saa metsästyksestä ja kalastuksesta, jonka lisäksi hän harrastaa kuntoa ylläpitävää liikuntaa muutaman kerran viikossa — ”että jaksaa tehdä töitä”, kuten hän itse asiaa kuvailee. Mökillä olo ja siellä puuhastelu rytmittävät myös joustavasti arkea.
“Metsä, luonto sekä metsästys palauttavat työstä. Myös metsästykseen liittyvä yhteisö tuo erilaista sosiaalista kanssakäymistä arkeen. Kyllähän metsä on se paikka, missä meikäläisellä hartiat laskeutuvat”, kuvailee Rajasuo suhdettaan luontoon.
—
Liiketoimintajohtaja Petri Rajasuo on Iivari Mononen -konsernin johtoryhmän jäsen.
Takaisin tiedotteisiin